Зефір в шоколаді - калорійність
Хімічний склад і калорійність зефіру в шоколаді
Повітряний зефір, покритий шоколадною глазур'ю, набув високої популярності завдяки насиченому солодкому смаку та апетитному зовнішньому вигляду. У класичному рецепті такі ласощі виготовляють із яблучного пюре, цукру та збитого білка. Щоб надати масі пружної та пористої структури, в неї додають желюючий компонент - агар, натуральні пектини або желатин. Отримані вироби покривають шоколадною глазур'ю, до складу якої входить цукор і какао.
Скільки калорій у зефірі в шоколаді? Цей показник залежить від того, які інгредієнти використовувалися для приготування ласощів. У середньому, в 100 г натурального зефіру в шоколаді міститься близько 396 ккал, понад 2 г білків, понад 12 г жирів і 68 г вуглеводів. Якщо в складі продукту крім основних компонентів присутні інші добавки, то його енергетична цінність може незначно відрізнятися. Зефір, приготований з агаром або натуральними пектинами менш калорійний, ніж продукт із желатином.
Для всіх, хто полюбляє зефір у шоколаді, калорійність 1 шт не завдасть істотної шкоди фігурі. В одній штучці міститься приблизно 35 г, а енергетична цінність такої порції становить 132 ккал. У складі ласощів є курячі яйця, тому продукт виступає джерелом білка тваринного походження. У зефірі з шоколадом присутні фосфор і залізо, калій і магній, а також глюкоза і різні дисахариди.
Корисні властивості та шкода зефіру в шоколаді
Зефір у шоколаді, калорійність якого дає змогу швидко втамувати відчуття голоду, може стати хорошим перекусом. Але їсти його краще в першій половині дня, щоб організм встиг витратити отримані калорії. Регулярне вживання продукту стимулює процес травлення. У натуральному зефірі присутні компоненти, які зміцнюють волосся і нігті. А пектини в складі ласощів підвищують пружність шкіри, подовжуючи її молодість і перешкоджаючи появі зморшок.
У помірних кількостях зефір у шоколаді допомагає зменшити рівень шкідливого холестерину в крові. Продукт сприяє очищенню організму від токсинів, виводить солі важких металів і піднімає настрій. А цукор і какао, що входять до складу шоколадної глазурі, покращують роботу нервової системи, стимулюють мозкову діяльність. Зефір у шоколаді корисно їсти за значних розумових навантажень, а також як профілактичний засіб проти депресії.
Знаючи, скільки калорій у зефірі з шоколадом, такі ласощі не рекомендуються людям з надмірною вагою. У великих кількостях продукт може створювати підвищене навантаження на систему травлення, викликаючи важкість у шлунку. Зефір у шоколаді містить велику кількість цукру, тому він протипоказаний при цукровому діабеті. Людям, які стежать за своєю фігурою, рекомендується з'їдати не більше двох штучок на день.
Рекомендації з приготування зефіру в шоколаді
Попри досить високу калорійність зефір у шоколаді для багатьох людей став улюбленим доповненням до чаю або кави. Його можна приготувати самостійно. Для цього злегка запікають у духовці половинки очищених свіжих яблук, а потім подрібнюють їх блендером до консистенції пюре. Отриманий продукт проварюють на невеликому вогні кілька хвилин. До гарячої суміші додають цукор і дають їй охолонути за кімнатної температури.
В окремому сотейнику з товстим дном з'єднують агар і воду. Суміші дають постояти кілька хвилин, щоб спрацював агар, а потім доводять її до кипіння на невеликому вогні. Поступово додають цукор і уварюють агарову масу протягом кількох хвилин, а потім дають їй охолонути. Яблучне пюре збивають міксером разом із яєчним білком до густої білої консистенції. Потім тонкою цівкою вливають сироп, продовжуючи безперервно збивати суміш протягом 5 хвилин. Готову масу закладають у кондитерський шприц і видавлюють зефірки на пергамент для випічки, даючи їм підсохнути за кімнатної температури. Висохлі вироби поливають розтопленим шоколадом і знову дають їм підсохнути.
Роблячи вдома зефір у шоколаді, калорії потрібно рахувати у всіх його складових інгредієнтах.


