Тріска - калорійність


Хімічний склад і калорійність тріски
Одним із найпопулярніших видів морських риб є тріска, яка мешкає в океанських водах і вирізняється високими смаковими якостями. Дорослі особини можуть досягати двох метрів у довжину. Свіжа риба має тонкий довгий тулуб темно-зеленого кольору, на якому помітні круглі коричневі плями. Тріска відрізняється ніжною м'якоттю, яка погано переносить транспортування. З цієї причини рибу відразу ж після вилову піддають заморожуванню або використовують для приготування страв.
Скільки калорій у трісці? У 100 г свіжої риби міститься не більше 78 ккал, до 18 г білків і близько 1 г жирів. М'якоть тріски м'ясиста, має білий колір. Після термічної обробки або засолювання риба набуває насиченого приємного смаку й аромату. Харчова цінність приготовленої тріски залежить від способу обробки свіжого продукту. У 100 г відвареної риби буде 78 ккал. Така ж порція смаженої тріски або риби гарячого копчення може містити до 115 ккал.
Риба тріска, калорійність якої може бути різною, виступає цінним джерелом вітамінів і мінеральних сполук. М'якоть риби містить вітаміни групи B, а також вітаміни A, C, E і H. У трісці багато високоякісного білка, який легко засвоюється організмом людини. У хімічному складі риби присутні фосфор і йод, кальцій, цинк, селен, магній та інші корисні мінерали. Тріска містить багато поліненасичених жирних кислот і амінокислот. Вельми цінним хімічним складом володіє печінка риби. У ній міститься високий відсоток заліза.
Корисні та шкідливі властивості тріски
Тріска, калорійність якої порівняно невелика, має низку цінних для людини властивостей. Її корисно вводити в раціон з метою профілактики артриту. Хімічні сполуки в м'якоті тріски мінімізують ризик виникнення тромбів, запобігаючи інфарктам, інсультам та іншим патологіям серцево-судинної системи.
Тріску корисно їсти для поліпшення роботи головного мозку і зміцнення пам'яті. Регулярне вживання такої риби допомагає підвищити пружність шкіри, надає доглянутого вигляду волоссю і зміцнює зубну емаль. Тріску рекомендується вводити в повсякденне меню з метою зміцнення імунітету. Особливо корисна така риба дітям старше трьох років, сприяючи зміцненню кісток скелета і нормальному формуванню м'язових тканин.
Найбільш дієтичним варіантом є приготована на пару або в бульйоні тріска, калорійність якої мінімальна. Але навіть така риба може завдати організму шкоди в разі індивідуальної алергії на морепродукти. Смажена і копчена тріска протипоказана в разі запальних хвороб органів травлення, створюючи додаткове навантаження на шлунок. Рибу не рекомендується поєднувати з молоком і молочними продуктами - це може спричинити харчове отруєння.
Використання тріски в кулінарії
Використовуючи певний спосіб приготування свіжої риби можна регулювати калорійність тріски на свій розсуд. Продукт відварюють на пару, смажать, тушкують з овочами та спеціями. Справжнім делікатесом для святкового столу може стати фарширована тріска. Ніжну м'якоть риби використовують для приготування рибних котлет, додають у начинку для несолодкої випічки та рибних запіканок. Свіжу тріску можна засолити або замаринувати, а потім використовувати в холодних закусках, додавати продукт у салати. Вибираючи тріску, краще надати перевагу свіжій рибі. Але за необхідності можна використовувати і заморожений продукт.
Із тріски готують різні супи та перші страви. Відварена і смажена риба добре поєднується зі свіжими овочами та різними гарнірами. Її подають під пікантними соусами, які надають готовій страві цікавих смакових ноток. Окремим делікатесом виступає печінка тріски, що має багатий смак і цінні поживні характеристики. Її широко використовують для виробництва рибних консервів і паштетів. А ікра тріски чудово підходить для приготування смачних і поживних бутербродів.
Вживаючи в їжу страви з цим видом риби, потрібно враховувати калорії в трісці під час розрахунку загальної енергетичної цінності готового продукту.


