Торт Наполеон - калорійність
Хімічний склад і калорійність торта Наполеон
Торти з листкового тіста мають ніжну текстуру і чудовий смак, а одним з найпопулярніших видів таких ласощів є торт Наполеон. Виріб являє собою тонкі коржі, перемазані заварним кремом. Наполеон має багато шарів, має світло-коричневий або ніжно-бежевий колір і характеризується насиченим солодким смаком. Коржі для торта за класичним рецептом роблять із пшеничного борошна, вершкового масла, цукру, яєць і води. Торт роблять із різними видами крему, але традиційним є заварний крем із молока, яєчних жовтків і цукру.
Скільки калорій у торті Наполеон? Залежно від доданих інгредієнтів у 100 г продукту міститься від 250 до 560 ккал. Зазначена порція домашнього торта із заварним кремом містить до 300 ккал, 6 г білків, близько 12 г жирів і до 35 г вуглеводів. Енергетична цінність магазинного варіанта вища, оскільки в ньому часто присутні консерванти, підсилювачі смаку, ароматизатори та барвники. Один шматочок торту Наполеон зазвичай важить 200 г, а його харчова цінність становить у середньому 600 ккал.
Торт Наполеон із заварним кремом, калорійність якого залежить від обраного рецепта приготування страви, має у своєму складі вітаміни групи B, а також вітаміни A, E і PP. Продукт виступає джерелом глюкози та лактози, яка присутня в заварному кремі. Для приготування Наполеона використовується пшеничне борошно, тому торт містить глютен. У складі ласощів також присутні жирні кислоти і кальцій.
Корисні властивості та шкода торта Наполеон
Найкориснішим буде торт Наполеон домашній, калорійність якого можна регулювати самостійно. Вибираючи натуральні інгредієнти, легко приготувати ласощі з невеликою енергетичною цінністю. Помірне вживання торта Наполеон дає організму кальцій для зміцнення кісток. Страва позитивно впливає на настрій. У складі торта присутні сполуки, необхідні для природного синтезу в організмі гормону серотоніну. Навіть невеликий шматочок Наполеона здатен швидко викликати відчуття насичення. А високий відсоток цукру в складі ласощів стимулює роботу головного мозку і покращує концентрацію уваги.
Високі калорії в торті Наполеон є не єдиним його недоліком. Страва протипоказана людям із зайвою вагою і цукровим діабетом. При надмірному вживанні торта підвищується ризик утворення холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин, що може призвести до утворення тромбів. Торт Наполеон згубно впливає на зубну емаль і може спровокувати розвиток карієсу. З цієї причини їсти такі ласощі рекомендується не надто часто.
Рекомендації з приготування торта Наполеон
Приготований в домашніх умовах продукт буде смачнішим і кориснішим, ніж торт Наполеон магазинний, калорійність якого набагато вища. Для тіста збивають міксером яйця, а потім додають холодну воду з невеликою кількістю лимонного соку. Вершкове масло охолоджують, щоб воно було твердим і натирають на тертці. А потім з'єднують із борошном і рубають отриману масу ножем. У центрі борошняної суміші роблять заглиблення, додають туди суміш яєць і води, замішують тісто. Його ділять на кілька шматочків, формують кульки, загортають їх у плівку і відправляють у холодильник на годину. Кульки охолодженого тіста розгортають тонким шаром, наколюють виделкою і випікають у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 7 хвилин.
Для заварного крему в окремому сотейнику кип'ятять молоко. Яєчні жовтки з'єднують із цукром, додають трохи борошна і з'єднують із молоком. Масу перемішують до однорідної консистенції, ставлять на плиту і готують на повільному вогні до досягнення густої консистенції. Крему дають охолонути і перемазують ним готові коржі тіста, формуючи торт. Обрізки коржів можна подрібнити на крихту і використати для обсипання бічної частини і верхівки виробу. Торт Наполеон залишають у холодильнику на 10 годин, щоб він просочився.
Додаючи у свій раціон торт Наполеон, калорійність страви потрібно враховувати під час розрахунку загальної енергетичної цінності добового раціону.


