Торт Медовик - калорійність
Хімічний склад і калорійність Медовика
Мед часто виступає складовим інгредієнтом кондитерських виробів, а одним із найпопулярніших серед них є торт Медовик. Існує безліч рецептів приготування таких ласощів. У класичному варіанті страва складається з тонких медових коржів, просочених густим кремом із вареного згущеного молока. Медовик має м'яку текстуру, вирізняється насиченим солодким смаком. Бічну частину і верхівку торта традиційно посипають подрібненою золотистою крихтою, отриманою з обрізків медових коржів.
Скільки калорій у торті Медовик? Усе залежить від набору продуктів, які входять до складу виробу. У 100 г торта, приготованого за класичним рецептом, міститься приблизно 478 ккал, 6 г білків, 29 г жирів і майже 49 г вуглеводів. Іноді Медовик готують із кремом зі сметани. У такому разі в 100 г продукту може міститися до 300 ккал - цей показник залежатиме від жирності сметани. Один шматочок Медовика важить близько 150 г і містить від 450 до 717 ккал.
Солодкий Медовик, калорійність якого досить висока, традиційно готують із пшеничного борошна, меду, яєць, цукру і вершкового масла. Крем для торта роблять із вершкового масла і згущеного молока. Страва має багатий хімічний склад. У Медовику містяться вітаміни А, В, С, D, Е і РР. Виріб також містить глютен, який присутній у борошні та лактозу. Торт є джерелом кальцію, цинку, калію, заліза та інших мінералів. Більша їх частина міститься в складі меду, який використовується для приготування коржів.
Корисні властивості та шкода Медовика
Незважаючи на високу калорійність медового торта, він частково корисний для людини. Завдяки наявності меду в складі такі ласощі допомагають відновити організм після перенесених захворювань і зміцнюють імунітет. Вживання Медовика в помірних кількостях позитивно впливає на систему травлення, сприяє зміцненню серця і покращує кровообіг. У складі торта присутні сполуки, корисні для дихальної системи. А солодкий смак Медовика допомагає поліпшити настрій і боротися з депресією.
Знаючи, скільки калорій у Медовику, його не варто вводити в раціон за наявності зайвої ваги. Торт рекомендується їсти в першій половині дня, щоб організм встиг витратити отримані калорії до нічного сну. Продукт містить високий відсоток цукру, тому при надмірному вживанні може спровокувати карієс та інші захворювання зубів. Медовик протипоказаний при ожирінні та цукровому діабеті, а також людям з алергією на глютен і мед.
Рекомендації з приготування Медовика
Домашній Медовик, ккал якого залежать від обраних інгредієнтів, вважається смачнішим і кориснішим порівняно з магазинним варіантом ласощів. Приготування такого торта вимагає деякого часу, але впоратися з рецептом може навіть не дуже досвідчений кухар.
Для приготування тіста яйця збивають із цукром у мисці, додають мед і ретельно перемішують. Мед можна використовувати рідкий або густий. Після цього в миску додають нарізане шматочками розм'якшене вершкове масло і ставлять ємність на водяну баню. Медову масу перемішують доти, доки мед і вершкове масло повністю не розчиняться, а потім додають соду. Коли суміш почне пінитися, її знімають з вогню і залишають трохи охолонути за кімнатної температури. Після цього додають просіяне борошно, замішують тісто і ділять його на кілька рівних частин. Кожну частину розгортають у тонкий пласт на пергаменті для випічки і ставлять у розігріту до 150°С духовку на 5 хвилин. Готовим коржам дають охолонути.
Окремо збивають розм'якшене вершкове масло міксером, додаючи до нього варене згущене молоко. Готовим кремом перемазують остиглі коржі, формуючи торт. Обрізки коржів подрібнюють блендером і посипають крихтою верх і боки торта. Медовик ставлять у холодильник на кілька годин, щоб він просочився.
Знаючи калорійність торта Медовик, можна визначити розмір шматка, який не завдасть істотної шкоди фігурі. Але їсти такі ласощі занадто часто не слід. Рекомендується вживати Медовик на свята, приготувавши його вдома з натуральних інгредієнтів.


