Сирний суп - калорійність


Хімічний склад і калорійність сирного супу
Існує безліч варіантів супів, а одним із найпопулярніших є рецепт сирного супу. Така страва вирізняється ніжним вершковим смаком, однорідною консистенцією та характерним ароматом, тому її готують у повсякденному раціоні та навіть на святковий стіл. Ключовим інгредієнтом виступає сир - плавлений, пармезан, голландський та інші види. У сирний суп також додають овочі, картоплю, гриби, зажарку з цибулі та моркви. Страву готують на овочевому або м'ясному бульйоні. Сирний суп можна подавати в рідкому вигляді або перебивати блендером до консистенції пюре.
Скільки калорій у сирному супі? Цей показник залежить від обраних інгредієнтів і може становити від 55 до 90 ккал на 100 г. У зазначеній порції страви міститься близько 2 г білків, близько 3 г жирів і до 15 г вуглеводів. Найдієтичнішим варіантом буде сирний суп на овочевому бульйоні. Харчова цінність страви з м'ясом набагато вища. Іноді замість м'яса в суп додають нарізану соломкою копчену ковбасу, підсмажені сухарики з чорного або білого хліба. Усі ці інгредієнти також додають калорій готовому продукту.
Сирний суп, калорійність якого порівняно невелика, має цінний хімічний склад. Страва є джерелом вітамінів А, Е і D, містить вітаміни групи В і клітковину. У сирному супі багато амінокислот і дисахаридів. У його складі присутні мінерали - марганець, фосфор, залізо, йод, кальцій, кремній, бор, цинк і багато інших. Страва містить органічні кислоти.
Корисні властивості та шкода сирного супу
Смачна і поживна страва має низку корисних властивостей. Рекомендується їсти після активних фізичних навантажень сирний суп, калорії якого допомагають швидко вгамувати відчуття голоду і відновити сили. Регулярне вживання позитивно впливає на роботу підшлункової залози. Багатий вітамінно-мінеральний склад сирного супу допомагає уникнути авітамінозу, зміцнює імунітет, підтримує організм у тонусі.
Сирний суп рекомендується вводити в раціон для зміцнення нервової системи. Страва містить хімічні сполуки, які уповільнюють процеси старіння. Додаючи цей суп у повсякденний раціон, можна поліпшити стан шкіри, зміцнити волосся і нігті, запобігти хворобам суглобів і зміцнити кістки. Сирний суп підтримує роботу щитоподібної залози, покращує склад крові.
Незважаючи на всі корисні властивості, сирний суп, калорійність якого може завдати шкоди фігурі, не рекомендується вводити в раціон людям із проблемою зайвої ваги. Страву не можна їсти в разі гастриту, виразки та інших запальних хвороб шлунка, оскільки вона створює додаткове навантаження на систему травлення. Сирний суп може викликати алергію в людей із підвищеною чутливістю до його компонентів.
Рекомендації з приготування сирного супу
Калорійність сирного супу можна регулювати, використовуючи для його приготування ті чи інші інгредієнти. Для повсякденного раціону страву найчастіше готують із плавленого сиру. Як основу страви можна використовувати м'ясний бульйон зі свинини, курки або яловичини.
Картоплю, цибулю та моркву очищають від шкірки. Картоплю нарізають скибочками довільного розміру і додають у киплячий бульйон. На сковороді з розігрітою олією обсмажують дрібно нашатковану ріпчасту цибулю до золотистого кольору. Потім до неї додають натерту на тертці моркву й обсмажують отриману суміш на невеликому вогні протягом кількох хвилин. Коли картопля в бульйоні досягне повної готовності, до неї додають овочеву засмажку, сіль і спеції за смаком. Страву доводять до готовності на невеликому вогні, а потім додають до неї тертий плавлений сир, перемішують суп і знімають його з вогню. Перед подачею тарілку посипають рубаною зеленню або обсмаженими дрібними сухариками з хліба.
Вживаючи сирний суп, важливо враховувати, скільки калорій у ньому міститься, щоб правильно розрахувати разову порцію продукту. Сирний суп їдять гарячим. Вживати його краще в першій половині дня, щоб отримані калорії встигли витратитися.


