Судак - калорійність


Хімічний склад і калорійність судака
Одним із найвідоміших представників прісноводних риб хижаків є судак. Він мешкає тільки в чистих не заболочених водоймах, у яких вода досить насичена киснем. Розміри судака залежать від середовища його проживання і раціону, який складається переважно з дрібної риби. Тулуб риби має витягнуту форму і вкритий світло-сріблястою лускою з невеликим зеленуватим відтінком. М'ясо судака містить мало кісток, має білий колір і ніжну структуру. Воно високо цінується в кулінарії за відмінні смакові характеристики і мінімальну кількість жиру.
Скільки калорій у 100 гр судака? Зазначена порція свіжої риби містить 84 ккал, понад 19 г білків і не більше 1 г жирів. Харчова цінність судака змінюється при термічній обробці. У 100 г риби, приготованої на пару або в духовці, буде близько 95 ккал, а така ж порція смаженого судака міститиме близько 120 ккал. У м'якоті судака зовсім немає вуглеводів, але багато цінних білкових сполук, що надають рибі високу поживність. Риба містить вітаміни групи B, а також вітаміни A, C, E і PP. Судак виступає джерелом фосфору, марганцю, йоду, калію, молібдену та інших мінеральних сполук.
Корисні властивості та шкода судака
Судак, калорійність якого залежить від способу його термічної обробки, має корисні для людини властивості. Білок у складі риби використовується організмом у ролі будівельного матеріалу для різних клітин і тканин. Судака рекомендується вводити в раціон для профілактики хвороб серця і судин, поліпшення кровообігу. Регулярне вживання такої риби сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів, покращує зір, підтримує нормальну роботу щитоподібної залози та головного мозку.
У м'якоті судака містяться речовини, що підвищують пружність шкіри і допомагають продовжити молодість. Продукт є гіпоалергенним і підходить для прикорму дітям віком до року. Відвареного на пару судака можна вводити в раціон навіть під час схуднення.
Незважаючи на порівняно невисоку калорійність судака, зловживати ним не слід. Смажену рибу небажано їсти за хронічних хвороб шлунка та печінки. Як і будь-яка річкова риба, судак може виступати переносником дрібних паразитів, які здатні викликати гельмінтоз. Щоб запобігти розвитку цього захворювання, судака потрібно піддавати ретельній термічній обробці і використовувати в їжу тільки рибу, спійману в чистих водоймах.
Використання судака в кулінарії
Смачний і ніжний судак, калорійність якого залежить від рецепта приготування, може виступати головним інгредієнтом других страв. Він чудово поєднується з будь-якими гарнірами, свіжими овочами, грибами та сиром, подається з різними соусами. Рибу можна смажити на олії, запанірувавши кожен шматочок у борошні або яєчному клярі. Судака також відварюють на парі та в бульйоні, коптять, запікають у духовці та тушкують із додаванням спецій.
Із судака виходить смачна юшка, ароматні рибні супи. М'якоть риби використовують для приготування фаршу до котлет і зраз, додають у начинку для несолодкої випічки, млинців і рулетів. Популярною стравою для повсякденного та святкового столу є холодець із судака. Велику рибу можна нафарширувати і запекти в духовці.
Знаючи, скільки калорій у судаку, можна розрахувати розмір разової порції, який не завдасть шкоди фігурі. Під час дієти рекомендується вживати рибу, приготовану на пару - вона містить мінімальну кількість калорій.


