Сік апельсиновий - калорійність


Хімічний склад і калорійність апельсинового соку
Фруктові соки поєднують у собі приємний смак і багатий склад, а одним із найпопулярніших видів таких напоїв став апельсиновий сік. Його отримують із м'якоті свіжих плодів методом віджимання. У продажу є пакетовані соки, але найсмачнішим і найвітаміннішим вважається фреш з апельсинів, який рекомендується пити відразу після приготування. Натуральний апельсиновий сік має рідку консистенцію і може містити м'якоть. Напій непрозорий, забарвлений у яскравий помаранчевий колір і має характерний кисло-солодкий смак із легкою гіркуватістю. Випромінює насичений цитрусовий аромат.
Натуральний свіжовичавлений сік апельсина, калорійність якого становить лише 36 ккал на 100 г, вирізняється високою концентрацією вітаміну С. У зазначеній порції напою присутні до 1 г білків, близько 0,2 г жирів і понад 8 г вуглеводів. Пакетовані соки можуть містити додаткові домішки у вигляді цукру й ароматизаторів, які підвищують енергетичну цінність продукту. Апельсиновий сік є джерелом фолієвої кислоти і вітаміну PP, містить натуральний фруктовий цукор. У хімічному складі продукту також присутні магній, калій, залізо, цинк та інші мінерали. Характерний смак соку пояснюється наявністю в напої великої кількості фруктової кислоти.
Корисні властивості та шкода апельсинового соку
Апельсиновий сік, калорійність якого порівняно невелика, є чудовим джерелом вітамінів. Вони зміцнюють імунітет і заряджають організм енергією. Напій корисно вводити в раціон для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри. Продукт містить речовини, які підвищують еластичність стінок кровоносних судин, а фруктовий цукор у його складі стимулює роботу головного мозку і розумову діяльність. Свіжовичавлений сік апельсина має невисокий глікемічний індекс, тому в невеликих кількостях його можна пити навіть у разі цукрового діабету. Напій часто вживають під час дієти. Маючи насичений вітамінно-мінеральний склад, апельсиновий сік дає організму необхідні хімічні елементи, які складно отримати з обмеженого дієтичного раціону.
Попри низьку калорійність апельсинового соку пити його в необмежених кількостях не можна. Вживання напою надмірними порціями стимулює утворення холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин. Фруктова кислота в складі продукту подразнює стінки шлунка і кишечника, тому сік апельсина протипоказаний у разі гастриту і запальних хвороб органів травлення. У великих кількостях напій згубно впливає на зубну емаль, тому рекомендується пити його через трубочку.
Застосування апельсинового соку в кулінарії
У кулінарії широко використовують свіжий сік апельсина, калорійність якого додають до загальної енергетичної цінності страви. Напій готовий до вживання і часто слугує доповненням до сніданку або обіду. Кисло-солодкий апельсиновий сік слугує складовим інгредієнтом желе та солодких мусів, використовується для мармеладу. На ньому готують соуси до м'яса і риби, холодні супи, щербет і глазурі для тортів. Апельсиновий сік можна додавати в тісто для кондитерських виробів або солодкий крем.
Апельсиновий сік, калорійність якого невелика, може виступати інгредієнтом напоїв. З нього готують лимонади і вітамінні коктейлі, поєднуючи продукт з іншими фруктовими соками. Апельсиновий сік добре підходить для алкогольних лікерів і настоянок.


