Сібас - калорійність


Хімічний склад і калорійність риби сібас
Одним із найпопулярніших видів риб преміум-класу є сибас, який містить мінімум кісток і має цінні смакові характеристики. Природним середовищем існування сибаса є морські води, але в промислових цілях його часто вирощують у штучних водоймах. Свіжа риба має середні розміри і блискучу сріблясту луску. М'якоть сібаса дуже ніжна, має вишуканий смак і світле забарвлення. Найбільшу кулінарну цінність має риба, спіймана в природному середовищі існування. Перед вживанням сибас піддають термічній обробці.
Для 100 г свіжої риби сібас калорійність становить всього 99 ккал. Зазначена порція продукту містить близько 18 г білків і всього 3 г жирів. Вуглеводів у сибасі немає. Енергетична цінність риби залежить від способу її приготування. Найнизькокалорійнішим буде сибас, приготований на парі без спецій - у 100 г такої страви буде всього 84 ккал. Аналогічна порція смаженої риби може містити від 120 до 180 ккал, а в 100 г риби запеченої в духовці буде близько 110 ккал.
Свіжий сібас, калорійність якого мінімальна, має цінний хімічний склад. Риба є джерелом вітамінів A, D, E і K, а також корисних мінералів - йоду, кальцію і калію. У сибасі присутні жирні кислоти і натуральний білок, який добре засвоюється організмом. М'якоть риби містить високий відсоток фосфору та інших поживних речовин.
Корисні властивості та шкода сібаса
Риба сібас, калорійність якої залежить від способу приготування, має цінні для людини властивості. Багатий вітамінний склад робить її корисною підтримкою для імунітету. Сибас корисно їсти для підвищення загального тонусу організму. Регулярне вживання продукту дає змогу зміцнити кістки скелета, запобігти рахіту. У рибі є сполуки, які корисні для суглобів. Сибас має протизапальні властивості й особливо корисний літнім людям. Додаючи рибу в повсякденний раціон, можна знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших вікових патологій. Продукт зміцнює пам'ять і покращує роботу головного мозку.
Сибас рекомендується їсти для профілактики захворювань серця і судин. А жирні кислоти в складі продукту благотворно впливають на стан шкіри та волосся. Сибас є популярним інгредієнтом меню під час дієт, при цьому його готують на парі або запікають у духовці. Поєднуючи таку рибу з активними фізичними навантаженнями, можна значно підвищити ефективність схуднення. А вітаміни і мінерали в складі сибаса забезпечать організм усіма необхідними поживними речовинами, яких часто не вистачає в обмеженому дієтичному раціоні.
Незважаючи на невисокі калорії в рибі сібас, їсти її потрібно в помірних кількостях. Особливо важливо дотримуватися норми під час вживання смаженої риби. Великі порції такого продукту можуть ускладнювати травлення і протипоказані в разі хвороб шлунка. У деяких людей зустрічається індивідуальна непереносимість сибаса. У їжу можна використовувати тільки ту рибу, яку було вирощено в екологічно чистому середовищі.
Використання сибаса в кулінарії
Чудові смакові якості та порівняно невисока калорійність риби сібас роблять її популярним інгредієнтом для різних страв. Сибас добре поєднується з різними гарнірами, свіжими овочами. Рибу смажать, запікають у духовці, готують на пару і навіть на грилі. Сибас може бути складовим інгредієнтом рибних супів, гарячих рагу. А використання різних спецій і соусів дає змогу надати продукту цікаві смакові нотки.
Під час термічної обробки важливо правильно приготувати рибу, щоб вона не стала занадто сухою. Смачною і корисною стравою, яка підходить навіть для дієтичного раціону, є сибас запечений у фользі. Рибу також можна додавати в начинку для несолодкої випічки, піци та відкритих пирогів. Сибас часто використовується для приготування равіолі.
У стравах, що мають у складі сибас, калорії потрібно рахувати у всіх інгредієнтах. При використанні соусів енергетична цінність риби збільшується.


