Салат Мімоза - калорійність
Хімічний склад і калорійність салату Мімоза
Одним із традиційних салатів для святкового застілля по праву вважається салат Мімоза. До складу входять доступні кожному інгредієнти, а приготувати його може навіть кулінар без досвіду. Страва вирізняється високою поживністю та приємним смаком і зазвичай подається в прозорому посуді. Усі компоненти салату викладаються один на одного шарами, тому в скляній салатниці страва має особливо ефектний вигляд. Ключовими компонентами Мімози виступають варені яйця, консервована сайра або горбуша, цибуля та відварені овочі - морква і картопля. Для заправки використовується майонез.
Скільки калорій у салаті Мімоза? Усе залежить від харчової цінності складових інгредієнтів страви. У 100 г салату, приготованого за класичним рецептом, міститься близько 183 ккал, майже 6 г білків, приблизно 15 г жирів і трохи більше 7 г вуглеводів. У складі страви багато вітамінів групи B, а також вітамінів A, D, E і PP. Мімоза насичена антиоксидантами і мінеральними сполуками - калієм, цинком, хлором, магнієм, фосфором та іншими цінними хімічними елементами. А курячі яйця роблять страву цінним джерелом холіну.
Верхній шар Мімози традиційно має жовтий колір, який і дав салату таку назву. Іноді до складу страви додається рубана зелень, тертий твердий сир або інші інгредієнти. Вони дають змогу надати салату цікавих смакових ноток, але можуть збільшити його харчову цінність і мають враховуватися під час розрахунку калорійності готового продукту.
Корисні та шкідливі властивості салату Мімоза
Салат Мімоза, калорійність якого вища за середню, дає змогу швидко втамувати відчуття голоду. Страву корисно їсти для зміцнення кісток скелета і поліпшення обміну речовин. Завдяки наявності моркви у складі поживна Мімоза позитивно впливає на гостроту зору, нормалізує кров'яний тиск у разі гіпертонії. Вітаміни в салаті роблять його безцінною підтримкою для імунітету, допомагаючи протистояти бактеріям і вірусам.
Чимала калорійність салату Мімоза робить цю страву шкідливою для людей із проблемою зайвої ваги. У великих кількостях цей салат створює підвищене навантаження на систему травлення. Мімозу не рекомендується їсти в разі гастриту, виразки та інших запальних захворювань шлунка. Страва протипоказана людям з індивідуальною непереносимістю компонентів, що входять до її складу.
Рекомендації з приготування салату Мімоза
Використовуючи для заправки салату майонез із більшим або меншим відсотком жирності, можна регулювати калорійність Мімози на свій розсуд. Перед початком приготування відварюють картоплю та моркву, а також курячі яйця. Варені овочі очищають і нарізають невеликими кубиками. Яйця чистять від шкаралупи, відокремлюють білки від жовтків. Білки нарізають кубиком, а жовтки розминають виделкою. Ріпчасту цибулю чистять від шкірки, дрібно рубають ножем. Рибну консерву розминають виделкою в окремій тарі до однорідної консистенції.
На дно салатниці викладають шар яєчних білків. Його накривають шарами картоплі та риби, змащуючи їх майонезом. Наступним шаром йде рубана ріпчаста цибуля, на яку викладають моркву і половину жовтків. Салат ще раз промащують майонезом і посипають частиною яєчних жовтків, що залишилася. Готову Мімозу потрібно витримати в холодильнику протягом кількох годин, щоб салат просочився.
Смачна Мімоза, калорійність якої досить висока, додає відчутну кількість калорій до добового раціону. Їсти таку страву занадто часто не рекомендується.


