Минтай свіжий - калорійність


Хімічний склад і калорійність минтая
Морська риба відрізняється від річкової смаковими характеристиками та меншою кількістю кісток. А одним із найпопулярніших її видів виступає минтай. Він мешкає на глибині в кілька сотень метрів і любить холодні води, а довжина дорослої особини може досягати одного метра. Тушка минтая вкрита світло-сріблястою шкіркою з дрібною тонкою лускою. М'якоть риби забарвлена в білий колір і має ніжну консистенцію. Перед вживанням у їжу минтай потрібно піддавати термічній обробці. Приготована риба має приємний нейтральний смак і помірну соковитість. Минтай можна знайти в продажу в будь-яку пору року, а невисока ціна робить його популярним продуктом для повсякденного і святкового раціону.
Скільки калорій у минтаї? У свіжій рибі міститься всього 72 ккал на 100 г. У такій порції продукту буде майже 16 г білків і до 1 г жирів. Вуглеводів у філе минтая практично немає. Після кулінарної обробки харчова цінність риби змінюється. У 100 г відвареного продукту може міститися до 80 ккал. Найбільше калорій містить смажена риба - до 140 ккал на порцію в 100 г. Енергетичну цінність продукту можна знизити, якщо готувати його без олії, спецій і соусів.
Маючи порівняно невеликі калорії минтай відрізняється багатим хімічним складом. У ньому присутні вітаміни A, C, E і PP, а також велика кількість вітамінів групи В. Філе риби є джерелом мінеральних сполук - магнію, хлору, кальцію, цинку, сірки, йоду та інших елементів. Минтай містить фолієву кислоту і натуральний білок. Печінка риби є справжньою скарбницею жирних кислот. У складі продукту багато природних антиоксидантів.
Корисні властивості та шкода минтая
Минтай, калорійність якого порівняно невелика, здатний принести організму людини чималу користь. Високий вміст вітамінів і мінералів роблять рибу корисною для імунітету. Минтай рекомендується їсти для стабілізації рівня цукру в крові. Регулярне вживання риби стимулює мозкову діяльність і зміцнює пам'ять. Завдяки своїм дієтичним властивостям минтай може входити навіть у раціон дітей з віку 8 місяців. Відварену рибу рекомендується їсти і в похилому віці для профілактики хвороби Альцгеймера.
Риба минтай, калорійність якої в смаженому вигляді значно вища, відмінно втамовує відчуття голоду і надовго дарує відчуття ситості. Такий продукт корисно їсти після активних фізичних навантажень - він має насичений смак і дає змогу швидко поповнити запас енергії. Регулярне вживання минтая знижує ризик розвитку хвороб щитоподібної залози, зміцнює кістки і зуби, покращує стан шкірних покривів. А антиоксидантні властивості продукту дають змогу рекомендувати його в їжу для профілактики онкологічних захворювань. Минтай корисний під час вагітності, даючи організму жінки і дитини необхідні мінерали і вітаміни.
Незважаючи на те, скільки калорій у рибі минтай, зловживати нею не слід. За наявності зайвої ваги або запальних захворювань шлунка варто повністю виключити з меню смажену рибу. Минтай належить до категорії морських риб і протипоказаний людям з індивідуальною непереносимістю морепродуктів. В інших випадках продукт не має протипоказань і може регулярно вживатися в їжу.
Використання минтая в схудненні
Минтай, калорійність якого у відвареному вигляді мінімальна, часто входить у меню дієт для скидання зайвих кілограмів. Він містить речовини, які м'яко очищають організм від токсинів і прискорюють спалювання жирових відкладень. При схудненні рибу їдять без соусів і спецій, тому вона має мінімальну калорійність.
Навіть маючи порівняно невисоку харчову цінність, минтай добре втамовує відчуття голоду і дає організму білок для формування м'язів. Вживання риби під час дієти покращує настрій, забезпечує заряд бадьорості та сил. А універсальний смак продукту дає змогу з легкістю поєднувати минтай з іншими стравами дієтичного раціону.
Застосування минтая в кулінарії
Свіжу рибу можна варити, запікати в духовці та смажити. У процесі термічної обробки філе минтая може стати сухуватим. З цієї причини відварну і смажену рибу часто подають під різними соусами. Вони надають страві соковитості та цікавих смакових ноток. При використанні соусів калорійність риби минтай може збільшитися. У їжу також використовується ікра минтая, яка часто виступає складовим інгредієнтом закусок і бутербродів.
Філе минтая може виконувати роль начинки для пирогів, рулетів і несолодкої випічки. З риби готують котлети та зрази, додають її в начинку для равіолі. Смажений минтай є чудовим доповненням до овочевого гарніру, картопляного пюре або відвареного рису. За такого способу термічної обробки важливо не пересушити рибу, щоб вона залишалася соковитою. Скибочки минтая обсмажують на розігрітій олії по кілька хвилин з кожного боку до появи золотистої скоринки. Попередньо рибу потрібно обваляти в борошні. Ситними і смачними ласощами для повсякденного або святкового столу можуть стати минтай смажений у клярі з яйця і борошна.
Додаючи рибу до свого раціону, важливо враховувати калорії в минтаї за різних способів його кулінарної обробки. Їсти рибу краще в першій половині дня з періодичністю 2-3 рази на тиждень.


