Лохина - калорійність


Хімічний склад і калорійність лохини
Ягоди лохини дозрівають на однойменних кущах з тонким здерев'янілим стовбуром і дрібним зеленим листям. Візуально плоди мають кулясту форму і можуть досягати 1,5 см у діаметрі. Зріла ягода лохини вкрита тонкою гладкою шкіркою, яка має насичений темно-синій колір. На поверхні плоду добре помітний світло-сизий наліт, який легко стирається пальцем. Під шкіркою знаходиться соковита темна м'якоть. Вона має однорідну структуру і помірно щільну консистенцію.
Скільки калорій міститься в лохині? У 100 г плодів міститься не більше 35 ккал, 1 г білків і трохи більше 8 г вуглеводів. У лохині повністю відсутні жири. Її м'якоть відрізняється впізнаваним солодким смаком з легкою кислинкою. Ягоди не дуже солодкі, мають приємний аромат свіжості. Найширшого поширення лохина набула в регіонах із холодним і помірним кліматом, виявляючи високу стійкість до морозів.
Скільки калорій в одній лохині? Одна ягода середнього розміру важить не більше 2 г і містить менше 1 ккал. У плодах висока концентрація вітаміну C, поліфенолів і вітамінів A, B, E. Лохина виступає справжньою скарбницею марганцю, магнію, натрію, фосфору, калію та інших мінералів. В її складі також присутня клітковина, природні антиоксиданти і незамінні для людини амінокислоти. Ягоди також містять флавоноїди, цінні вітаміни K і PP.
Корисні властивості та шкода лохини
Низькі калорії в лохині є далеко не єдиною перевагою цієї ягоди. Маючи низький глікемічний індекс, плоди в невеликій кількості можуть входити навіть у раціон діабетиків. Регулярне вживання свіжих ягід нормалізує травлення, виступає профілактикою появи кишкових розладів. Лохину корисно вводити в раціон з метою захисту організму від негативного впливу вільних радикалів. Ягоди містять сполуки, які блокують ріст і розмноження ракових клітин, даючи змогу запобігти онкологічним захворюванням. Плоди також корисні для зору.
Свіжа лохина, калорійність якої мінімальна, корисна для імунітету. Маючи багатий вітамінно-мінеральний склад, плоди роблять організм менш сприйнятливим до вірусів, особливо в осінньо-зимовий період. Ягоди корисно їсти для поліпшення роботи серцево-судинної системи. Лохина сприяє підвищенню еластичності стінок кровоносних судин, знижує кількість цукру в крові та зменшує концентрацію холестерину. Продукт рекомендується додавати в повсякденний раціон у разі застудних захворювань, які супроводжуються високою температурою. Ягоди мають жарознижувальну дію і покращують самопочуття, сприяючи прискореному відновленню після лихоманки.
Незважаючи на те, скільки калорій у лохині, їсти її у великих кількостях не слід. Продукт з обережністю вводять у раціон дітей, оскільки іноді він може викликати алергічну реакцію. У деяких людей зустрічається індивідуальна непереносимість плодів. Лохина протипоказана за підвищеної кислотності шлунка. Маючи у своєму складі багато вітаміну C, ягода подразнює внутрішню слизову оболонку органів травлення. У разі вживання у великій кількості лохина може спричинити дискомфортні відчуття в шлунку та кишківнику, нудоту і блювоту.
Використання лохини в схудненні
Смачна і корисна лохина, калорійність якої точно не завдасть шкоди фігурі, може виступати цінним продуктом дієтичного раціону. У плодах містяться сполуки, які стимулюють обмін речовин в організмі. У поєднанні з фізичною активністю лохина сприяє втраті зайвої ваги, прискорюючи спалювання жирових відкладень. Жменя свіжих ягід може стати відмінним перекусом під час схуднення. Плоди дають змогу поповнити в організмі запас вітамінів і мінералів, яких часто недостатньо в обмеженому дієтичному меню. Вживання лохини під час дієт дає змогу зберігати відчуття бадьорості, підтримувати організм у тонусі та мати гарний настрій.
Застосування лохини в кулінарії
Приємний смак і невисока калорійність лохини дають змогу вживати її як самостійний перекус між прийомами їжі. Під час термічної обробки ягоди втрачають більшу частину своїх корисних властивостей, тому їсти лохину рекомендується саме у свіжому вигляді. Плоди використовують для прикрашання кондитерських виробів, морозива, мусових десертів, тортів. Ягоди додають у каші, йогурти та сир.
Ягоди можуть виконувати роль начинки для вареників, солодких млинців і пиріжків. Плоди відмінно поєднуються за смаком зі свіжими фруктами і ягодами, тому часто входять до складу фруктово-ягідних салатів. Лохину можна додавати в сирні запіканки, пудинги.
З ягід готують компоти та морси. Лохина може стати основним інгредієнтом смачного та корисного варення, густого джему. Його можна закривати на зиму в банки і надалі їсти з хлібом або додавати в солодку випічку. Ягоди лохини використовують для алкогольних настоянок, виступають інгредієнтом освіжаючих коктейлів. Додаючи ягоди до складу страви, важливо враховувати скільки калорій у лохині. Це допоможе розрахувати загальну харчову цінність готового продукту і дізнатися оптимальний розмір разової порції.


