Курка тушкована - калорійність


Хімічний склад і калорійність тушкованої курки
М'ясо курки має насичений смак і високу поживність, тому має високу популярність. Одним зі способів термічної обробки продукту є тушкування. При такому приготуванні не використовується рослинна олія, тому готова страва вийде більш дієтичною. А за допомогою спецій і пряних трав можна надати тушкованій курці цікаві смакові нотки.
Куряче м'ясо має багатий хімічний склад. У ньому присутні вітаміни А, В, С і РР та легкозасвоюваний білок тваринного походження. Тушкована курка виступає джерелом заліза, міді, магнію, кальцію, селену та інших мінералів. У м'ясі міститься холін, цінна амінокислота триптофан.
Скільки калорій у тушкованій курці? Різні частини тушки мають неоднакову харчову цінність. На калорійність страви також впливають інгредієнти, які входять до її складу. Курку можна тушкувати у власному соку, додавати до основного інгредієнта цибулю, моркву чи інші овочі, томатну пасту та різні спеції. У середньому, в 100 г тушкованої курки міститься від 170 до 235 ккал, близько 29 г білків, до 15 г жирів і приблизно 4 г вуглеводів. Найменше калорій міститься в курячому філе, а стегенця та гомілки мають вищу харчову цінність.
Корисні властивості та шкода тушкованої курки
Маючи чималу калорійність, тушкована курка має низку корисних для організму людини властивостей. Така страва позитивно впливає на роботу нирок і печінки, покращує настрій і допомагає боротися з депресією. Тушкована курка виступає джерелом високоякісного тваринного білка, який потрібен для росту м'язів, тому така страва часто входить до раціону бодібілдерів.
Регулярне вживання тушкованої курки допомагає зміцнити кістки та зубну емаль, благотворно впливає на стан шкіри. Куряче м'ясо прискорює обмін речовин, а тушковане філе містить речовини, які нормалізують кров'яний тиск і допомагають боротися з набряками. Тушковану курку корисно їсти для профілактики хвороб суглобів, у разі захворювань серця і судин.
Тушкована курка, калорійність якої досить висока, не рекомендована для раціону людей із проблемою зайвої ваги. Але тушковане філе дозволено їсти під час дієт, якщо воно було приготоване без інших продуктів і спецій. Куряче м'ясо є алергеном і може викликати алергічні реакції у людей з індивідуальною непереносимістю.
Рекомендації щодо приготування тушкованої курки
Залежно від того, за яким рецептом приготована тушкована курка, калорій у ній буде більше або менше. Щоб приготувати м'ясо у власному соку, його нарізають на порційні шматочки, викладають у каструлю з товстим дном і заливають невеликою кількістю води. Потім м'ясо ставлять на невеликий вогонь і доводять до кипіння, додають сіль, спеції та прянощі. Курку тушкують під кришкою доти, доки м'ясо не стане м'яким.
Тушковану курку часто готують із цибулею та морквою. У такому рецепті шматочки м'яса спочатку обсмажують до золотистої скоринки на олії в каструлі з товстим дном. Потім додають дрібно нарізану ріпчасту цибулю та натерту на тертці моркву, обсмажуючи суміш на повільному вогні протягом кількох хвилин. Після цього в каструлю додають трохи води, сіль і спеції та готують страву під кришкою до повної готовності м'яса. Можна використовувати додаткові інгредієнти - болгарський перець, часник, томатну пасту.
Калорійність курки тушкованої можна знизити, якщо використовувати філе і готувати його без додаткових інгредієнтів і спецій, додавши лише дрібку солі.


