Круасан - калорійність
Хімічний склад і калорійність круасана
Одним із найвідоміших видів здобної випічки виступають круасани. Вони являють собою невеликі вироби з тіста, всередині якого міститься начинка. Традиційно круасани роблять у формі півмісяця, а для приготування ласощів використовують пшеничне борошно, дріжджі, сіль, цукор і олію. Тісто для такої випічки можна робити з водою або молоком, додаючи в нього ванілін і яйця.
Скільки калорій у круасані? На енергетичну цінність страви впливає калорійність продуктів, які використовувалися для її приготування. У 100 г круасанів міститься близько 406 ккал, приблизно 8 г білків, 21 г жирів і понад 43 г вуглеводів. Круасани традиційно їдять на сніданок із чаєм або кавою. Таке вживання ласощів дає змогу зарядити організм енергією, а отримані калорії встигають витрачатися протягом дня. Точний показник харчової цінності продукту залежить від начинки.
Скільки калорій в одному круасані? Розміри ласощів можуть бути різними, але в середньому один круасан важить близько 75 г і містить понад 300 ккал. У хімічному складі круасана присутні вітаміни групи B, а також вітамін A. Ласощі є цінним джерелом мінеральних сполук - калію, марганцю і селену. Тісто для круасанів також можна готувати з вівсяного та гречаного борошна. Продукт містить глютен, ненасичені кислоти та глюкозу.
Корисні властивості та шкода круасана
Висока калорійність круасанів робить їх цінним харчовим продуктом для ситного перекусу. Ласощі швидко втамовують відчуття голоду, тому їх зручно брати з собою в дорогу. Така випічка корисна дітям, підтримуючи розвиток організму, що росте. Круасани добре засвоюються системою травлення. Їх рекомендується їсти під час активних фізичних тренувань, щоб поповнити запас розтраченої енергії. У ласощах присутні сполуки, що чинять протизапальну та регенерувальну дію на різні тканини організму.
Круасан класичний калорійність якого досить велика небажано їсти людям із зайвою вагою. Продукт виготовляється з пшеничного борошна, тому протипоказаний у разі алергії на глютен. Випічка з солодкими начинками створює навантаження на підшлункову залозу, тому її не рекомендують вживати в разі захворювань органів травлення. Найбільш дієтичними вважаються круасани без начинки.
Рекомендації щодо приготування круасана
Калорійність круасана без начинки буде нижчою, але з начинкою він набагато смачніший. У ролі наповнювача для таких ласощів можна використовувати фруктово-ягідні джеми, вершкові та заварні креми, згущене молоко, розтоплений шоколад і сухофрукти. Існує і несолодкий варіант круасанів із начинкою з м'яса, тертого сиру, грибів.
Для приготування такої випічки зазвичай використовують листкове дріжджове тісто. Дріжджі розчиняють у злегка підігрітому молоці, додаючи до них сіль, цукор і половину борошна. Усі інгредієнти перемішують і залишають отриману опару на 10 хвилин у теплому місці, щоб вона піднялася. Потім додають решту борошна, замішують тісто і відправляють його в холодильник.
Охолоджене тісто розгортають тонким пластом і вирізають із нього трикутники. На широкий бік кожного трикутника викладають начинку і згортають тісто рулетом, надаючи йому форму півмісяця. Вироби викладають на деко, застелене папером для випічки, і залишають за кімнатної температури приблизно на 1 годину, щоб вони збільшилися в розмірах. Випікають круасани в розігрітій до 200°С духовці 25 хвилин.


