Ковбаса ліверна - калорійність
Хімічний склад і калорійність ліверної ковбаси
Сировиною для виготовлення ліверної ковбаси служать субпродукти, отримані з домашніх м'ясних тварин і птиці. До них належать легені, печінка, шлунки, серця та інші інгредієнти. Ліверну ковбасу традиційно вважають ідеальним кормом для домашніх улюбленців, але вона також є цінним харчовим продуктом для людини. Продукт має темно-сірий колір, характерний аромат і насичений смак, який залежить від доданих у ковбасу інгредієнтів. Консистенція ліверної ковбаси м'яка і нагадує паштет. Її можна купити в магазині або приготувати самостійно в домашніх умовах, використовуючи натуральні кишки та м'ясну сировину.
Скільки калорій у ліверній ковбасі? Цей показник залежить від складу виробу. У 100 г продукту міститься в середньому близько 326 ккал, понад 14 г білків, до 29 г жирів і приблизно 2 г вуглеводів. У хімічному складі ліверної ковбаси присутні вітаміни групи B, а також вітаміни A, D, E і H. Продукт багатий на залізо, калій, магній, кальцій, цинк та інші мінеральні сполуки. Ліверна ковбаса є джерелом натурального білка тваринного походження, містить колаген і цінні амінокислоти.
Корисні властивості та шкода ліверної ковбаси
Ліверна ковбаса, калорійність якої досить висока, може принести організму людини користь. Вона швидко викликає відчуття насичення, тому є ідеальним варіантом для перекусу в дорозі. Білок у складі продукту бере участь у формуванні всіх клітин і тканин у тілі, сприяє нарощуванню м'язової маси. Ліверну ковбасу корисно вводити в раціон для поліпшення стану шкіри, розгладження зморшок і підвищення еластичності зв'язок. Регулярне вживання такого продукту позитивно впливає на перистальтику кишківника, покращує травлення і сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів. У ліверній ковбасі присутні сполуки, що зміцнюють кістки і стимулюють обмін речовин. А високий вміст заліза в складі продукту робить його важливим компонентом у меню людей з низьким гемоглобіном і анемією.
Чималі калорії в ліверній ковбасі роблять її небажаним продуктом для людей із зайвою вагою. Надмірне вживання продукту може спровокувати підвищення рівня холестерину в крові, спричиняючи збої в роботі серцево-судинної системи. Лівер є сприятливим середовищем для розмноження шкідливих для людини мікроорганізмів, тому ліверна ковбаса потребує ретельної термічної обробки перед вживанням.
Рекомендації з приготування ліверної ковбаси
Домашня ліверна ковбаса, калорійність якої можна регулювати підбором тих чи інших інгредієнтів, вважається набагато смачнішою і кориснішою за магазинний продукт. Для її приготування лівер відварюють у каструлі до готовності, а потім пропускають його через м'ясорубку. На сковороді з розігрітою соняшниковою олією обсмажують до золотистого кольору дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Потім її додають до ліверу разом із сіллю та спеціями і ретельно перемішують усі інгредієнти до однорідної консистенції. Отриманою масою наповнюють промиті натуральні кишки, зав'язують кінці та відварюють ковбасу в каструлі з киплячою водою протягом 40 хвилин.
Знаючи скільки калорій у ліверній ковбасі, можна розрахувати розмір порції, яка не завдасть шкоди фігурі. Продукт їдять із хлібом, а також використовують його для наповнення несолодких тарталеток. Ліверну ковбасу можна додавати в начинку для млинців і пирогів.


