Ковбаса Лікарська - калорійність
Хімічний склад і калорійність докторської ковбаси
М'ясні ковбаси завоювали популярність в усьому світі, а одним із найбільш упізнаваних видів цього продукту по праву стала докторська ковбаса. Вона була створена як дієтичний м'ясний продукт, але швидко завоювала популярність завдяки своїм відмінним харчовим якостям. Натуральний продукт виробляється за державним стандартом із високоякісної м'ясної сировини з додаванням курячих яєць, коров'ячого молока, цукру і солі. Крім цих інгредієнтів у складі докторської ковбаси також є прянощі, вода і нітрит натрію. Продукт традиційно випускається у формі циліндрів, упакованих у щільну поліетиленову оболонку.
Скільки калорій у докторській ковбасі? У 100 г таких ласощів міститься близько 257 ккал, майже 13 г білків, понад 22 г жирів і до 2 г вуглеводів. Якісний виріб має однорідну консистенцію і забарвлений у ніжно-рожевий колір. Вона помірно пружна, однотонна на зрізі. Лікарська ковбаса має характерний приємний смак і легкий аромат, який посилюється під час термічної обробки.
Незважаючи на значні калорії в докторській ковбасі, вона має цінний хімічний склад. Продукт найчастіше виробляється зі свинини або яловичини, тому містить натуральний білок тваринного походження. Крім цього, у складі докторської ковбаси присутній селен, вітаміни групи B, а також вітаміни A, E і PP. Продукт є цінним джерелом легкозасвоюваної сполуки заліза. Неякісна ковбаса може містити шкідливі добавки у вигляді барвників, підсилювачів та інших токсичних сполук. Перед покупкою продукту важливо вивчати його склад, зазначений на упаковці.
Корисні та шкідливі властивості докторської ковбаси
Ковбаса докторська, калорійність якої дає змогу швидко викликати почуття насичення, має безліч переваг і цінних для людини властивостей. Вона є чудовим продуктом для швидкого перекусу, допомагаючи поповнити запас сил і вгамувати голод. Білок тваринного походження, який присутній у докторській ковбасі, потрібен усім тканинам і клітинам організму людини, виконуючи роль головного будівельного матеріалу.
Лікарську ковбасу варто вводити в раціон для профілактики хвороб щитовидної залози. Такий продукт нормалізує гормональний фон, запобігає анемії, підвищуючи гемоглобін у крові. Лікарська ковбаса належить до категорії дієтичних м'ясних виробів. Її можна їсти після тривалого періоду голодування, а також під час лікування гастриту і виразки шлунка. Лікарську ковбасу в помірних кількостях дозволено вводити в раціон діабетиків. Вона корисна для дітей, маючи м'який смак і мінімальну кількість жирів.
Знаючи, скільки калорій у докторській ковбасі, не рекомендується їсти її під час схуднення і наявності зайвої ваги. У продукті є сіль і спеції, тому в разі надмірного вживання він здатний затримувати воду в тілі людини і викликати набряки. Людям із високою чутливістю до складових інгредієнтів докторської ковбаси їсти її протипоказано. Це може спровокувати сильну алергічну реакцію. Не варто вводити в раціон продукт із великою кількістю штучних добавок.
Використання докторської ковбаси в кулінарії
Чимала калорійність докторської ковбаси робить її ідеальним компонентом для ситних бутербродів. У самостійному вигляді вона використовується для нарізки, входить у різні холодні закуски, є інгредієнтом салатів. Лікарська ковбаса чудово поєднується за смаком із вареними і свіжими овочами, вареними яйцями, сиром, майонезом.
Скибочки докторської ковбаси часто додають в омлети і яєчні, супи, використовують для гарячих бутербродів. Нарізаний дрібними кубиками продукт є популярним варіантом начинки для несолодкої випічки, пирогів, піци.
Використовуючи продукт для приготування будь-якої страви, важливо додавати калорії в докторській ковбасі до харчової цінності інших інгредієнтів. Це дасть змогу правильно розрахувати енергетичну цінність і визначити оптимальний розмір разової порції.


