Каша кукурудзяна - калорійність


Хімічний склад і калорійність кукурудзяної каші
Поживна кукурудзяна каша є популярною стравою повсякденного раціону і має цінні харчові характеристики. Її можна зробити солоною або солодкою, подаючи на сніданок, обід або вечерю. Головним інгредієнтом страви виступає кукурудзяна крупа різного помелу. Кукурудзяна каша швидко готується, має ніжну кремову консистенцію, в якій помітні дрібні крупинки. Вона відрізняється приємним смаком з легким горіховим присмаком. Колір готової каші може варіюватися від світлого до насиченого жовтого.
Скільки калорій у кукурудзяній каші? У 100 г готової страви, звареної на воді, міститься приблизно 90 ккал, приблизно 3 г білків, менш як 1 г жирів і понад 20 г вуглеводів. Якщо готувати кукурудзяну крупу на молоці, то її харчова цінність збільшиться до 110 ккал на 100 г. Молочний варіант страви найчастіше готують дітям. Каша на воді є більш дієтичним варіантом.
Кукурудзяна каша, калорії в якій мінімальні, має багатий хімічний склад. У ній є вітаміни групи В, а також вітаміни А, С, Е, К і РР. Страва містить природні антиоксиданти, харчові волокна і цінні амінокислоти, серед яких особливо важливі лізин і триптофан. У кукурудзяній каші багато кремнію, заліза та інших мінералів. На відміну від інших видів круп кукурудзяна не містить глютену.
Корисні властивості та шкода кукурудзяної каші
Незважаючи на низькі калорії кукурудзяної каші, вона має низку цінних властивостей і є корисною стравою. Каша відмінно засвоюється організмом, збагачуючи його необхідними хімічними сполуками. Клітковина в складі кукурудзяної каші сприяє очищенню кишківника, покращує травлення. Страву можна їсти людям з алергією на глютен і маленьким дітям, оскільки кукурудзяна крупа не викликає алергічних реакцій. А регулярне вживання такого продукту зміцнює імунітет і підвищує опірність організму вірусам та інфекціям.
Страву корисно їсти для профілактики хвороб серцево-судинної системи. У кукурудзяній каші присутні сполуки, що зміцнюють серце і знижують рівень шкідливого холестерину в крові. Регулярне вживання позитивно впливає на розумову діяльність, стимулює роботу головного мозку. Кукурудзяна каша особливо корисна літнім людям. Вона покращує пам'ять, запобігаючи розвитку старечої деменції. Кремній у складі кукурудзяної крупи зміцнює зубну емаль, перешкоджаючи розвитку карієсу.
Калорії в кукурудзяній каші точно не завдадуть шкоди фігурі, але їсти таку страву все ж варто в помірних кількостях. Людям зі слабким шлунком рекомендується вживати кашу з обережністю, оскільки вона може спричинити розлад кишківника. Кукурудзяна каша протипоказана в разі виразки шлунка та інших запальних хвороб органів травлення.
Використання кукурудзяної каші в схудненні
Кукурудзяна каша, калорійність якої порівняно невелика, може входити в раціон у разі схуднення, сприяючи зниженню ваги. Регулярне вживання такої страви стимулює обмін речовин, виводить з організму шлаки і токсини, покращує настрій. Існують дієти на кукурудзяній каші, за якими її потрібно їсти невеликими порціями 3-4 рази на добу. Для ефективного схуднення крупу варять на воді без солі та спецій і поєднують з активними фізичними навантаженнями. Вживаючи кукурудзяну кашу під час дієти, важливо пити достатню кількість рідини.
Рекомендації з приготування кукурудзяної каші
Є багато рецептів, за якими готують кукурудзяну кашу, скільки калорій у ній буде залежати від доданих інгредієнтів. Консистенція готової страви залежатиме від співвідношення води та крупи. Для приготування густої каші беруть 3 склянки води та 1 склянку крупи. Якщо взяти крупу і воду у співвідношенні 1:4 готова каша буде помірно густою.
Перед приготуванням каші кукурудзяну крупу промивають у холодній воді. Після цього в каструлі з товстим дном доводять до кипіння воду, додають сіль і спеції. Промиту кукурудзяну крупу засипають в окріп і варять на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин до повної готовності. У готову кашу можна покласти шматочок вершкового масла.
Кукурудзяну кашу подають із цукром, сухофруктами, медом або варенням. Страва також може бути повноцінним гарніром, який добре поєднується з овочами та м'ясом. Смак крупи можна підкреслити спеціями та часником. Зварену на воді кукурудзяну кашу можна подавати з грибами та тертим сиром. Вона може використовуватися для приготування закусок і солодких страв.
Додаткові добавки у вигляді цукру, молока або вершкового масла підвищують калорійність готової кукурудзяної каші. При розрахунку енергетичної цінності страви потрібно враховувати калорії у всіх інгредієнтах.


