Форель свіжа - калорійність


Хімічний склад і калорійність форелі
Одним із найделікатесніших і найсмачніших видів червоної риби є форель, що належить до Лососевих. Вона може мешкати тільки в чистій воді і цінується в усьому світі за високі смакові якості. Вага риби може становити від 500 г до десятків кілограмів, залежно від її раціону. Тушка форелі вкрита сріблястою шкіркою, на якій можуть бути дрібні темні цяточки. М'ясо риби має щільну і пружну структуру, а його колір може варіюватися від яскравого помаранчевого до світло-рожевого. Філе форелі має насичений приємний смак, відрізняється високою соковитістю і містить невелику кількість кісток.
Скільки калорій у форелі? У 100 г свіжої риби може міститися від 97 до 160 ккал - цей показник залежить від умов проживання форелі. У такій порції буде майже 20 г білків, понад 2 г жирів, а вуглеводів немає зовсім. На калорійність риби також впливає спосіб її обробки. У 100 г маринованої форелі міститься до 120 ккал, а такий же шматочок соленого продукту може мати до 210 ккал залежно від кількості солі та інших спецій. Відварена або приготована на пару риба має 80-120 ккал на 100 г, а форель на грилі - до 130 ккал. Найвища енергетична цінність буде у смаженої риби - до 260 ккал на 100 г.
Форель, калорійність якої залежить від способу кулінарної обробки, має насичений склад. Продукт є цінним джерелом натурального тваринного білка, який легко засвоюється організмом. У філе риби багато поліненасичених кислот Омега-3 і Омега-6, а також вітамінів групи В. Форель містить фосфор, магній, калій, залізо та інші мінерали, є джерелом вітамінів A, D і E. У продукті присутні амінокислоти, фолієва кислота й антиоксиданти.
Корисні властивості та шкода форелі
Риба форель, калорійність якої вважається помірною порівняно з харчовою цінністю інших видів червоної риби, має низку корисних властивостей. Регулярне вживання продукту сприяє очищенню організму людини від токсинів. У рибі є речовини, що знижують рівень шкідливого холестерину в крові, що дає змогу знизити ризик розвитку тромбозу. А легкозасвоюваний білок у складі форелі потрібен для формування м'язів і всіх тканин. Риба корисна для зміцнення серця, підвищує еластичність стінок кровоносних судин і збільшує кількість еритроцитів у крові. Форель позитивно впливає на роботу головного мозку, покращує розумову активність і рекомендується для зміцнення пам'яті.
Форель, калорії якої дають змогу швидко втамувати відчуття голоду, рекомендується вводити в раціон спортсменів і людей, зайнятих фізичною працею. За відсутності алергії продукт можна давати дітям і підліткам. Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу форель збагачує організм, що росте, всіма необхідними хімічними сполуками, надаючи йому відчуття бадьорості та покращуючи настрій. Рибу рекомендується вводити в раціон літніх людей для профілактики хвороби Альцгеймера та інфарктів. Форель дозволено їсти за цукрового діабету, а також з метою профілактики остеопорозу.
Незважаючи на численні корисні властивості, калорії в форелі потрібно враховувати людям із зайвою вагою. Продукт може викликати алергію, тому його не можна їсти за індивідуальної непереносимості червоної риби. Дітям форель дають з обережністю, починаючи з невеликих порцій і спостерігаючи за реакцією організму. Смажена форель не рекомендується людям із хворобами органів травлення та печінки.
Використання форелі для схуднення
Якщо порівняти дані, які дає таблиця калорійності, форель під час дієти краще їсти у відвареному вигляді. Рекомендується готувати філе риби на пару без солі та спецій. Як гарнір можна використовувати свіжі або відварені овочі. Для поліпшення смакових якостей можна скропити форель лимонним соком і посипати рубаною зеленню. Вживання такої риби під час схуднення стимулює обмін речовин і дає організму білок, необхідний для нарощування м'язів. У поєднанні з фізичними навантаженнями форель підвищує ефективність дієт і дає людині корисні сполуки для бадьорості.
Застосування форелі в кулінарії
Обираючи певний метод кулінарної обробки риби, можна регулювати калорійність форелі, отримуючи ситну або дієтичну страву. Форель часто маринують у соку лимона, використовуючи мінімальну кількість солі. Зі свіжого продукту можна приготувати слабосолону рибу, посипавши очищене філе сіллю. Форель також засолюють у рідкому розсолі з додаванням цукру.
Пружна м'якоть риби дає змогу готувати її на пару або відварювати в бульйоні. Форель може виступати ключовим інгредієнтом рибних супів і перших страв. Її готують на грилі, запікають у духовці з різними спеціями, коптять холодним і гарячим способом. Ситною та ароматною стравою є смажена форель. Її подають із різними соусами або свіжою зеленню. Справжнім делікатесом є ікра форелі - вона може виступати самостійною закускою, використовується для приготування бутербродів. Подрібнене філе риби часто виступає начинкою для пирогів, запіканок та іншої несолодкої випічки. З форелі роблять консерви.
З огляду на всі калорії форель рекомендується їсти на обід, щоб організм встиг повністю спалити отримані жири до нічного сну.


