Булочка - калорійність
Хімічний склад і калорійність булочки
Булочками називають невеликі круглі вироби з дріжджового тіста, які випікаються в духовці та мають апетитну рум'яну скоринку. Існує безліч рецептів приготування таких ласощів, які дають змогу отримати прісні булочки або солодку здобну випічку з різними начинками. Готові вироби мають пружну і повітряну білу м'якоть, а їхній смак залежить від доданих інгредієнтів. Традиційними компонентами тіста для булочок є дріжджі, пшеничне борошно, сіль і будь-яка рідина - вода або молоко.
Скільки калорій у булочках? Залежно від доданих інгредієнтів страва може містити в середньому від 220 до 340 ккал на 100 г. У зазначеній порції виробу майже 8 г білків, понад 9 г жирів і до 57 г вуглеводів. Булочки можна готувати з начинками - у цьому разі їхня енергетична цінність буде ще вищою. У складі страви присутні вітаміни групи В, а також мікро- і макроелементи - магній, кальцій, натрій, фосфор та інші. У здобній випічці присутні лактоза і глюкоза. Булочки є джерелом бета-каротину і глютену.
Користь і шкода булочок
Здобна булочка, калорійність якої вища через наявність масла, яєць і цукру, є чудовим доповненням до сніданку. Такі ласощі зручно брати з собою в дорогу, вони дають змогу швидко втамувати відчуття голоду. Прісні булочки з борошна грубого помелу виступають джерелом клітковини, яка м'яко очищає кишечник і сприяє виведенню з організму токсинів. Вироби рекомендується їсти після активних фізичних навантажень для швидкого відновлення сил. А булочки з солодкими начинками відмінно підвищують настрій, допомагають боротися зі стресами і депресією.
Під час вживання ласощів потрібно рахувати, скільки калорій в одній булочці. Продукт не можна вводити в раціон людям з ожирінням. За наявності алергії на глютен можна їсти тільки булочки, зроблені без цього елемента. У великих кількостях вироби створюють додаткове навантаження на систему травлення, тому їх не рекомендується вживати при захворюваннях шлунка. Здобна випічка протипоказана при цукровому діабеті. Не варто їсти булочки на ніч. Їх краще вживати в першій половині дня, щоб спалити отримані калорії до нічного сну.
Рекомендації з приготування булочок
Для приготування булочок необхідно замісити тісто з додаванням дріжджів. Цей інгредієнт надає виробам пишності. Тісто може складатися з борошна, солі, води, олії та дріжджів. Для приготування здобних ласощів до перелічених інгредієнтів додають цукор, вершкове масло і яйця, а замість води використовують молоко. Від обраного рецепта залежить, який смак матиме готова булка, калорійність вища для здобних виробів і випічки з начинкою.
Прісні та здобні булочки їдять як самостійну страву з чаєм або кавою. Вироби можна розрізати навпіл і намазати вершковим маслом, варенням, медом. Прісну випічку використовують для приготування бургерів - такі булочки добре поєднуються за смаком із м'ясними та рибними котлетами, кетчупом, майонезом, салатом і свіжими овочами. Несолодка випічка може також використовуватися для бутербродів із ковбасою, сиром або паштетом. Додаткові інгредієнти збільшують калорійність ласощів, тому потрібно додавати їхню харчову цінність до калорій булочки.
Знаючи, скільки калорій у булочці кожного виду, можна розрахувати кількість продукту, яка не завдасть шкоди фігурі. За нормальної ваги рекомендується їсти на день не більше однієї булочки масою до 150 г.


